Rassen waarbij KCS voorkomt

KCS is een veel voorkomende aandoening - 1 op de 22 honden heeft er last van. Bij bepaalde rassen is dit cijfer bijna tweemaal zo hoog. Het is belangrijk om te weten dat de ogen van bepaalde honden die lijden aan “droge ogen” er normaal uitzien, ondanks een sterk verminderde traanproductie en de afbraak van de traanklieren. Hoe eerder “droge ogen” wordt vastgesteld en goed wordt behandeld, des te beter de langetermijnvooruitzichten voor de ogen van de hond. “Droge ogen” is bovendien een pijnlijke aandoening (het voelt als zand in de ogen), dus een snelle behandeling draagt ook bij tot het welzijn van de hond.

Gevoelige rassen

Honden van alle rassen kunnen op alle leeftijden last krijgen van “droge ogen”, maar sommige rassen zijn duidelijk gevoeliger, zoals:

  • Engelse Cocker Spaniël
  • West Highland White Terriër
  • Cavalier King Charles Spaniël
  • Shih-Tzu

Andere rassen zijn nog de Yorkshire Terriër, Bulldog, Pekinees en Lhasa Apso.

Dierenartsen die gespecialiseerd zijn in oogheelkunde adviseren vatbare rassen regelmatig te laten testen, en veel eigenaren kiezen ervoor hun hond bij een afspraak bijvoorbeeld voor vaccinatie te laten testen. Op deze wijze worden "droge ogen" in een vroeg stadium opgemerkt en kan de behandeling worden gestart voordat er te veel traanklierweefsel is afgebroken.